Array

 Satul unic din România cu drum de marmură de 10 kilometri!! Este o reala placere sa te plimbi prin aceste zone!!!

- Advertisement -

Satul Alun din jud.Hunedoara, Tinutul Padurenilor, este supranumit „satul de marmură”, caci are un drum de marmura de peste 2 km, case de marmura si biserica de marmura, ba chiar si ulitele satului sunt pavate cu marmura. Alunul te întâmpină după un drum care pornește din Hunedoara, trece prin comuna Ghelari și se îndreaptă spre comuna Bunila.

În satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor, locuiau în urmă cu aproape jumătate de secol peste 100 de familii. Satul are o vechime de aproape 300 de ani. În trecut localnicii munceau în cariera de marmură de la marginea satului şi în minele din Ghelari. Colectivizarea făcută de comunişti i-a alungat pe oameni, la fel cum combinatul siderurgic din Hunedoara i-a atras la oraş. Aşa, treptat, au rămas în sat doar bătrânii.

Drumul de marmură se opreşte însă în pădure, unde este continuat de unul forestier, aproape impracticabil cu maşina în ultimii ani. Marmura de Alun este binecunoscută cioplitorilor din ţară, fie că sunt constructori sau artişti. A fost folosită la construirea Casei Poporului din Bucureşti, dar şi pentru ridicarea bisericii din sat. Este preţuită şi acum, iar artiştii spun că se poate compara cu marmura de Carrara prin granulaţia fină care permite o prelucrare uşoară.

- Advertisement -

Construită în totalitate din marmură extrasă din cariera satului, biserica a fost ridicată între anii 1937 şi 1939 şi a costat circa 500.000 de lei. Domină satul şi este singura din România ale cărei ziduri au fost realizate din preţiosul material de construcţii. A fost pictată între anii 1963 şi 1966, iar acum este mult prea mare pentru cei câţiva bătrâni care mai trăiesc în Alun. În sat mai este o biserică din lemn, declarată monument istoric şi veche de aproape 300 de ani.

Cu siguranta este o experienta unica sa vizitezi aceste locuri si sa ai ocazia sa te plimbi linistit prin aceste tinuturi parca desprinse din basmele pe care le ascultam cand eram mici.