Array

David Turturean, elevul român refuzat de Ministerul Educație, a câștigat medalia de aur la Olimpiada de Astronomie

- Advertisement -

David Turturean, copilul geniu care nu s-a dat înapoi de la refuzul primit de statul român, a venit acasă cu aurul. Din păcate pentru tânărul elev, România nu l-a ajutat prea tare, ba chiar a refuzat să-l trimită la Olimpiada Înternațională de Atronomie.

Faptul îmbucurător este că David Turtunean a reușit să se clasele pe primul loc din cei 83 de participanți din 22 de țări. Băiatul este elev în calsa a x-a la Colegiul Național „Ştefan cel Mare” , și și-a făcut mereu părinții și profesorii mândri prin rezultatele sale excepționale la învățătură.

Elevul refuzat de statul român se întorce acasă cu aurul
David Turturean este elevul sucevean care a demonstrat că nimic nu-l poate da înapoi. Băiatul a fost nelipsit an de an de la fiecare olimpiadă, fiind apreciat pentru notele sale bune în tot județul. Cu toate acestea, David nu a fost încurajat de Ministerul Educației în participarea la Olimpiada Națională de Astronomie. Elevul model al Sucevei s-a calificat nu doar la concursul de Astronomie, ci și a Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din China.

Toate încercările mamei sale de a convinge autoritățile să-l ajute au fost în zadar, așa că familia, prietenii și profesorii săi au organizat o campanie cu ajutorul căreia să adune suma necesară pentru ca David să plece la concursuri. „Mă pregăteam să vă povestesc ce mai face David Turturean, verișorul meu pentru care sute de oameni au donat peste 4.000 EURO că el să meargă la olimpiadele de astronomie și astro-fizică în Sri Lanka și China.

- Advertisement -

Mă pregăteam să vă povestesc că a fost ziua lui, a împlinit 16 ani. Că a fost la Bruxelles, într-o vizită oficială, unde el și încă un coleg au fost felicitați de oficiali pentru performanțe. Că au zburat zilele trecute spre Sri Lanka, pentru olimpiadă, și să îi ținem cu toțîi pumnii. Nu m-am gândit neapărat la el în timpul olimpiadei, mi-a ieșit din minte. Dar s-a întâmplat să mă uit la un documentar despre Einstein în care m-am prins cât de puține înțelesesem din viața acestui geniu. Și am trimis binecuvântări către toți cei care fac muncă intelectuală remarcabilă, de pretutindeni.

Azi a avut loc anunțul rezultatelor și festivitatea de premiere. Sunt în drum spre Suceava. După ce am moțăit puțin, îmi revin din visul foarte lucid și mă uit la telefon. Mă sunase Elena Turturean, mătușa mea. O sun înapoi. Vorbise cu el prin mesaje. David îi dădea statusul de la festivitatea de premiere. Își aștepta cu emoție diplomă – oricare ar fi fost ea. E acel moment în care, cu cât își aude numele mai târziu, cu atât mai bine.

Da, aflase tot prin sms, de la profesorul care i-a însoțit. <> E real: România a luat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. David aduce acasă medalia, din 83 participanți din 22 țări. Pentru el, muncă lui și toate obstacolele pe care le-a depășit – toată admirația și mă simt onorată că fac parte din familia lui. Pentru toți cei care au donat pentru a face participarea lui posibilă: mă înclin! MULȚUMESC!!”, a scris pe un site de socializare Ema Barbă, verișoara lui David Turturean.