Array

Premieră: O româncă a fost numită ministrul sportului în Franța!!!

- Advertisement -


Supriză mare la începutul acestei săptămâni! Românca Roxana Mărăcineanu a fost numită marți, 4 septembrie 2018, noul ministru al sportului în Franța. Numirea făcută de către președintele Franței, Emmanuel Macron, a venit la scurt timp după demisia Laurei Fessel, dublă campioană olimpică la spadă (1996).

Născută la București în 1975, Roxana Mărăcineanu a fugit cu afamilia în Franța în 1984 și a concurat pentru Hexagon în competițiile internaționale, fiind prima înotătoare care a câștigat titlul mondial sub culorile Franței.

Roxana, care are dublă cetățenie, româno-franceză, a devenit în 1998, prima campioană mondială la înot din istoria Franței, obținând aurul la proba de 200 metri spate, în cadrul întrecerilor de la Pert.

- Advertisement -

Roxana Mărăcineanu a obţinut medalia de argint şi la Jocurile Olimpice de la Sydney, iar cariera sportivă şi-a încheiat-o în 2004.

Noul ministru al Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu, a mulţumit ţării sale de adopţie pentru faptul că a primit-o după ce s-a refugiat din România, informează AFP.

„Mulţumesc mult Franţei şi acestei republici atât de primitoare, pe care sunt bucuroasă să o servesc. Nu există o modalitate mai frumoasă de a înapoia Franţei ceea ce mi-a dat de la sosirea mea din România, în 1984, la vârsta de nouă ani.

Părinţii mei aveau atunci vârsta pe care o am eu acum, nu ştiau un cuvânt în franceză, nu cunoşteau pe nimeni aici. Le mulţumesc că ne-au permis, mie şi fratelui meu, de a ne trăi liber vieţile noastre. Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge aici, când m-am văzut în Bretania, într-un centru de integrare pentru refugiaţi”, a declarat Roxana Mărăcineanu, la preluarea postului.

Întrebată de resursele în scădere ale ministerului pe care îl va conduce, Roxana Mărăcineanu a răspus că întotdeauna „crezul” ei a fost de a face cât mai bine cu mijloacele pe care le are la dispoziţie.

Ea a fost chestionată şi despre obiectivul pe care îl are Franţa la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, 80 de medalii, obiectiv fixat de predecesoarea ei, Laura Flessel, dar considerat absurd de oamenii de sport.

- Advertisement -

„Ceea ce mă interesează mai mult sunt mijoacele pe care le vom pune în practică pentru a reuşi. Nu vreau să mă uit la numerele anunţate. Nici nu ştiu dacă voi anunţa eu altele, chiar dacă este o obişnuinţă să anunţi.

Vreau să mă concentrez mai degrabă pe ceea ce vom pune în practică pentru a ajunge acolo”, a răspuns ea. Ministerul Sportirilor din Franţa a avut în acest an un buget de 481,6 milioane de euro, în scădere cu 7 la sută faţă de anul 2017. La rectificarea bugetară, a mai primti 30 de milioane de euro, ajungând mai mic doar cu 1,1 la sută faţă de cel de anul trecut.

Însă pentru 2019 este anunţată din nou o scădere bugetară, de 6,2 la sută. Campioana mondială la 200 metri spate din 1998 şi vicecampioana olimpică din 2000, Roxana Mărăcineanu, a fost numită, marţi, ministru al Sporturilor în Guvernul francez, în locul Laurei Flessel. Laura Flessel, fostă campioană la scrimă, a demisionat tot marţi, din motive personale.

Ea era ministru în guvernul lui Édouard Philippe din 17 mai 2017. Laura Flessel este dublă campioană olimpică la spadă şi de şase ori campioană mondială, ea având în palmares şi un titlu european.