Array

Satul perfect rotund ascuns intre dealuri!! Bijuteria din Romania de care foarte putina lume stie!!

- Advertisement -

Charlottenburg (sau Șarlota, s-a mai numit Barița, germană Charlottenburg, Charlotenburg ) este un sat în comuna Bogda din județul Timiș, Banat, România. Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (171 persoane) imigrate din zona Trento (actualmente în regiunea Trentino-Tirolul de Sud, aflată actualmente în Italia), Lorena și Baden-Württemberg.[1]

Existența lor se datorează în principal contelui von Clary und Aldringen, numit în 1769 președinte al administrației Banatului. Construcția a fost coordonată de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcționar la oficiul sării din Lipova. Satul a fost construit în plan circular, cu diametrul interior de 210 m.

În anul 1718, după pacea de la Passarovitz, Banatul a devenit, dupa 164 de ani de dominație turcească, domeniu al coroanei din Viena. Ca urmare în această regiune au fost colonizați emigranți germani, in trei perioade numite „convoaiele șvabilor”. Charlottenburg a fost construit ca toate satele comunei Bogda (germ. Neuhof) în anul 1771 în timpul celui de-al doilea val de colonizare (1763-1772).

- Advertisement -

Despre acest ansamblu, Johann Caspar Steube scria în 5 martie 1779 în a treia scrisoare a sa din Timișoara:

„… acest sat este singurul sub formă circulară (chorographie). In mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găsește o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajduri și șure. Apoi urmează grădina unde se găsește plantată vița de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca cealaltă, și nici cu un picior mai distantață una față de cealaltă, având un stil simetric desăvârșit;la fel și cele patru intrări în sat – sunt la aceeași distanță una față de alta”.

Se remarcă prin faptul că este singurul sat construit în formă de cerc din Banat. Din acest motiv întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor. Speram ca tot mai multa lume sa afel de acest loc superb.