Array

8 Fapte care ne dovedesc că nu știm nimic despre alimentele noastre preferate

- Advertisement -

Produsele alimentare pe care le cumpărați la magazin conțin adesea ingrediente suplimentare.  De multe ori nu stim exact ce cumparam insa suntem atat de atrasi de unele produse incat ignoram din ce sunt acestea facute si ce substante contin.

Informațiile furnizate mai jos nu înseamnă că niciodată nu trebuie să mănânci niciunul dintre aceste produse, dar arată că trebuie să controlam cantitatea pe care o consumăm. Acest lucru este important în special în cazul copiilor. Citiți până la sfârșit pentru a obține cele mai bune sfaturi pentru alegerea produselor alimentare.

 Ketchup

Concentratul aici este un piure care conține roșii și amidon de porumb. Cantitatea de roșii din concentrat depinde de calitatea ketchupului și variază între 6% și 10% . Când se face ketchup-ul, se adaugă adesea sirop de porumb , ceea ce ajută la conservarea și la vâscozitatea acestuia.

 • Sfaturi: Când alegeți ketchup, mergeți pentru cele care sunt de o calitate superioară.

Crab Sticks

- Advertisement -

Carnea (surimi) utilizată în bastoanele de crab este produsă folosind tipuri de pești ieftini. Fileul este curățat, se depun eforturi pentru a elimina mirosul de pește și apoi se împarte în carne. Celelalte componente – sare, zahăr, proteine ​​din soia, ulei vegetal, coloranți alimentari și aditivi – sunt apoi amestecate.

 • Sfat: bețișoarele de crab de calitate superioară nu se blochează atunci când sunt îndoite și sunt legate într-o învelitoare groasă. Dacă se rupe ușor atunci când se îndoaie, acest lucru indică prezența unei cantități mari de amidon de porumb.

Chipsuri de cartofi

Chipsurile de cartofi sunt mai des făcute din cartofi reconstituiți decât din cei proaspeți. Se adaugă mai întâi orez sau făină de porumb. Acrilamida, un agent cancerigen, se acumulează în timpul procesului de prelucrare termică a bucatilor de cartofi . S-a constatat că unele mărci conțin cantități de substanță chimică care depășesc nivelurile de siguranță (0,2 μg pe kg) cu 1,000% .

 • Sfat: Chipsurile de cartofi din cartofi întregi conțin mai mult ulei deoarece sunt prăjiți, în timp ce cele făcute din cartofi reconstituiți sunt de obicei coapte.

Cereale

În afară de ingredientele menționate mai sus, unele mărci de cereale conțin ulei de palmier. În plus, în multe dintre acestea se găsește sirop de porumb . Acesta conține o cantitate mare de fructoză – fapt care nu este menționat pe cutie.

 • Sfaturi: Din cauza prezenței zahărului și a cantității mari de amidon de porumb, specialiștii nu recomandă hrănirea copiilor cu cereale pentru micul dejun în fiecare zi. Zahărul se găsește mai des în cereale  care conțin fructe.

 Iaurt cu fructe

- Advertisement -

În afară de fructul în sine, al cărui conținut variază între 1% și 5%, umplutura de fructe conține și amidon de porumb, zahăr , aromatizanți, coloranți. Amidonul de porumb, gelatina, alginatul de sodiu și rășina de gumă sunt utilizate ca stabilizatori.

 • Sfaturi: Cele mai bune iaurturi conțin lapte integral și bacterii sănătoase (cantitatea de bifidobacterii și bacteriile lactice trebuie indicată.)

Nutella

Uleiul botanic, cel mai adesea uleiul de palmier , este utilizat în producerea acestei dispersii de ciocolată . Alte ingrediente includ vanilie, emulsifianți, agenți de îngroșare și aromatizanți.

 • Sfaturi: Nu cumpărați ciocolată care să aibă un strat alb, deoarece este mai probabil să conțină ulei de palmier și mai puțin cacao. Cel mai important producător de ciocolată din lume recomandă consumarea a maximum 2 lingurițe pe zi.

Ciocolată albă

Ciocolata ar trebui să conțină numai unt de cacao, dar de multe ori veți găsi că este diluat cu ulei de palmier, ulei de nucă de cocos și unt de shea . Alte ingrediente includ emulgatori (cel mai adesea, lecitină), aromatizanți și aditivi.

 • Sfaturi: Ciocolata de înaltă calitate trebuie să fie fragilă si sa se sparga atunci cand este rupta.

Lapte condensat

Laptele condensat se face prin evaporarea unui lichid derivat din lapte (unul poate necesita aproximativ 1,5 litri). Acesta ar trebui să conțină doar grăsimi de lapte de origine animală. Producătorii reduc adesea cantitatea de lapte pe care o conțin și folosesc grăsimi vegetale și agenți de îngroșare pentru a atinge conținutul necesar de grăsimi și consistența.

 • Sfat: dacă recipientul are o descriere scrisă pe acesta în conformitate cu un „produs lactat care conține zahăr”, ​​șansele suntmari sa fie făcut în modul descris mai sus.

Sfaturi generale pentru alegerea produselor alimentare

 • Regula generală: cu cât mai puține ingrediente conțin un produs, cu atât este mai sănătos să mănânci.
 • Numele care sunt similare, dar nu identice cu mărcile celebre le permit producătorilor să evite respectarea anumitor standarde de calitate a alimentelor. În unele locuri, companiile își pot stabili propriile standarde, care pot fi diferite de cele aplicate la nivel național.
 • Verificați produsele pentru prezența zahărului, care ar putea fi descrisă ca „sirop”, „melasă”, „dextroză”, „sorboză” și alte denumiri care se termină în „-ose”. De asemenea, poate apărea pe ambalaj ca E967 (koenlinite), E954 (zaharină) – practic, orice aditiv care începe cu „E9”.