Array

Acestea sunt cele mai emotionante fotografii cu copii, care îţi vor frânge inima

- Advertisement -

Cum măsori puterea unei fotografii? Nu vorbim de efectele concrete pe care, de-a lungul istoriei, le-au avut unele imagini, ci de intensitatea sentimentelor pe care le transmit. Iar asta depinde invariabil de ochiul care priveşte aceste fotografii. Unii numesc imaginile de mai jos „cele mai puternice fotografii”. Vă lăsăm pe voi să decideţi şi vă invităm să veniţi cu sugestii.

Va avertizam că ele pot stârni emoţii puternice. Unele descriu câteva dintre cele mai negre episoade prin care a trecut omenirea, altele spun poveşti înduioşătoare despre ataşament, dragoste, loialitate sau generozitate.

Această listă prezintă 10 dintre cele mai emoţionante fotografii cu copii, care au schimbat lumea într-un fel sau altul.

Revelion 2006
Un băiat de cinci ani în ajunul Anului Nou, în comunitatea de romi din St. Jaques, Perpignan, din sudul Franţei.

- Advertisement -

Ciclon
Hhaing The Yu, un bărbat în vârstă de 29 de ani, îşi ţine faţa în mâini şi stă în ploaie înconjurat de ruinele casei sale aflate în apropiere de Yangon, capitala statului Myanmar. În mai 2008, ciclonul Nargis a lovit sudul ţării, cauzând moartea a 100.000 de persoane şi distrugând milioane de locuinţe.

Fetiţa acoperită cu napalm
Kim Phuc a suferit arsuri grave pe când avea 9 ani, în urma unui atac cu napalm lansat accidental asupra civililor din Trang Bang, localitate situată în apropiere de Saigon, în iunie 1972.

În imagine apar mai mulţi copii care fug pe stradă strigând îngroziţi, iar printre ei o fetiţă complet dezbrăcată care plânge de durere.

Huynh Cong Ut, jurnalist vietnamez angajat de Associated Press, a realizat fotografia care avea să devină unul dintre simbolurile tragediei pe care le provoacă războiul.

- Advertisement -

Copil în cădere liberă

În anul 1975, o clădire din oraşul american Boston fusese cuprinsă de flăcări.
Fotograful credea că imortalizează o operaţiune de salvare obişnuită.

Oamenii au fost dirijaţi de pompieri să utilizeze scara pentru incendii. Din cauza greutăţii, scara a cedat, iar oamenii au început să cadă şi să se strivească de asfalt.
Naşa copilului din imagine a căzut înaintea băieţelului. Corpul acesteia a atenuat căderea copilului, care, ca prin minune, a supravieţuit.

Copil disperat după bombardamentul japonez

Imaginea de mai sus a fost făcută după ce japonezii au bombardat oraşul chinez Shanghai, în anul 1937. Fotografia a fost făcută într-o gară aglomerată, unde haosul pusese stăpânire după bombardament. Copilul disperat nu înţelegea ce se întâmplă, sentimentul de durere fiindu-i complet nou.

- Advertisement -

În apropiere zăcea cadavrul mamei sale, după cum povesteşte fotograful H.S. Wong

Tatăl alcoolic şi fiul care încearcă să-l ridice

Soldat

Soldatul Terri Gurrola îşi revede fiica după o misiune de şapte luni în Afganistan

Băiat evreu care se predă

Spre deosebire de cazul fetiţei siriene prezentat mai sus, acest băieţel se predă în realitate. Este o imagine surprinsă în ghetoul din Varşovia, Polonia, în anul 1943. Acel loc era o închisoare a morţii şi a foametei. Disperaţi, evreii din ghetou s-au răzvrătit împotriva naziştilor, sperând să scape din acel iad. Iniţial părea că au şanse de izbândă. Dar naziştii au răspuns cu tancuri şi aruncătoare de flăcări.

Ulterior, peste 50.000 de evrei au fost deportaţi în lagăre de concentrare sau ucişi pur şi simplu. Fotografia de mai sus a fost făcută de generalul nazist Jurgen Stroop, care era foarte mândru că potolise rebeliunea din ghetou. Băiatul, care nu pare să aibă mai mult de 10 ani, se predă cu mâinile sus, urmând indicaţiile mamei sale.

Prima fotografie a unui fetus uman

Fetiţa siriană care se predă

Omayra Sanchez

În anul 1985, vulcanul columbian Nevado del Ruiz a făcut peste 25 000 de victime. Fata în vârstă de 13 ani a stat blocată timp de 3 zile în apă şi ciment, iar fotografia a fost făcută cu puţin timp înainte să moară.
Fotograful Frank Fouriner a surprins agonia fetei, iar imaginea a stârnit indignare datorită lipsei de reacţie a guvernului columbian.

Aceasta este una dintre cele mai faimoase fotografii din lume, simbolizând durerea şi neputinţa.