Array

Leana şi Costel se intorc! Ii mai stiti pe cei doi?

- Advertisement -

Vacanța Mare este un grup umoristic românesc, format în 1988 de Dan Sava, Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu, Felix Sava și Dan Ștefănescu. Normal grupul trebuia în 1987 să se formeze însă s-a decis neoficial urmând ca anul următor să se formeze acest grup.

Primul spectacol Vacanța Mare a fost susținut în 1988 într-o remorcă de tractor, când trupa era formată din patru membri. În 1990 a fost cooptat Dan Ștefănescu. În 1992, Felix Sava și Dan Ștefănescu au părăsit Vacanța Mare. În 2007, din grup făceau parte Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu și Florin Petrescu („Axinte”), precum și colaboratorii mai mult sau mai puțin constanți: Iulian Ilinca („Frankfurt”), Emil Rădinoiu („Mitică”), Mirela Stoian („Lila”), George Robu („Romică”).Inițial grupul a fost un hobby al celor trei. Primele încercări, în anul 1988, în formulă de cinci, nu au avut prea mult succes. După ce doi membri ai trupei au renunțat, grupul Vacanța Mare realiza reprezentații temporare pe litoral, în special în vacanțele de vară. În 1992, la concursul grupurilor de umor neprofesioniste „Burduful de Aur”, organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu (unde Vacanța Mare a obținut locul doi ), cei trei membri inițiali au fost remarcați de impresarul Nicu Dragosin, care i-a determinat să facă pasul decisiv către profesionism. Primele afișe foloseau ca nume al grupului, replica Noi nu suntem normali.

Grupul susținea anual patru spectacole: două turnee în țară primăvara și toamna și două turnee vara pe litoral (și uneori în București). Cei trei obișnuiau să parodieze cântece, schimbându-le versurile în altele cu referiri la politică și acompaniindu-se la chitară. în acea perioadă, spectacolele au avut unele elemente comune: prima intrare în scenă era însoțită de înregistrarea melodiei Final Countdown a formației Europe, iar finalul spectacolului includea o combinație între o adaptare după Floare de Iris a formației Iris cu o adaptare a melodiei folclorice Țăranul e pe câmp, cântată de cei trei împreună cu publicul.

- Advertisement -

Ultimele cinci minute erau rezervate unei pantomime în timpul căreia se asculta un colaj din melodii bine cunoscute, românești și străine, iar cei trei mimau acțiunile descrise de versuri. Scheciurile aveau adesea o temă comună de la spectacol la spectacol, relativ longevive fiind cele din seria Crapu și Menumorut și Leana și Costel.După moartea lui Dan Sava în 1999 (dintr-un accident de masina petrecut in judetul Constanța, lângă stațiunea Olimp) , cei doi membri rămași au continuat să activeze, iar din toamna aceluiași an au realizat emisiuni săptămânale la Pro TV. Emisiunile aveau de regulă o durată de aproximativ o oră și erau constant programate la ore de maximă audiență la sfârșit de săptămână. Din momentul în care a devenit evident că Antena 1 intenționa să concureze prin emisiunea celor de la Divertis, emisiunea a fost programată exclusiv duminică la ora 20. Prima jumătate a cuprins mai multe formate, sub diverse titluri Râdeți cu oameni ca noi, Spectacol Vacanța Mare, Vacanța Mare laiv, Stăpânii manelelor (o copie adaptată a serialului Mica Britanie produs de BBC) etc. Cea de-a doua jumătate a fost tradițional rezervată serialului Leana și Costel, acțiunea petrecându-se în satul Sadova, cu excepția sezonului în care Leana și Costel la oraș se desfășoară în București.

În anii 2001-2002, Vacanța Mare avea un public TV de peste 2,2 milioane, o audiență apropiată de cea a meciurilor de fotbal cu mare miză ale echipelor românești.

În timpul colaborării cu Pro TV, spectacolele Vacanța Mare și-au pierdut din frecvență, dar grupul a realizat două filme de lung metraj, Garcea și oltenii (2002) și Trei frați de belea (2006). Primul dintre ele (promovat de Media Pro) deține recordul pentru cel mai vizionat film în România postcomunistă (aproape 290.000 spectatori, conform Anuarului statistic al Centrului Național al Cinematografiei).

La începutul lui 2007, grupul Vacanța Mare s-a mutat de la Pro TV la Kanal D, cu o primă de instalare de 300.000 de euro, însă contractul a încetat în aprilie 2009.