Array

Lemnele de foc, mult mai scumpe. 4 milioane de români depind de ele la iarnă

- Advertisement -

Patru milioane de români îşi încălzesc gospodăriile cu lemne, iar pentru ei iarnă aceasta vine cu facturi mai mari la căldură.

Lemnele de foc s-au scumpit în unele locuri chiar şi cu 25 de procente faţă de 2017. Particularii au cele mai mari tarife pentru că duc butucii până la porţile clienţilor.

Deşi în România sunt încă temperaturi prietenoase, oamenii prevăzători se gândesc deja la iarnă şi au început să se aprovizioneze cu lemne pentru foc.

- Advertisement -

“După buget, se ia mai devreme. Mai târziu, preţurile cresc. La obşte, aici, la Peştişani e 290 metrul cub. E un preţ mai accesibil”, spune un localnic.

În Dolj, Direcţia Silvică vinde metrul ster de lemn cu 345 de lei. Chiar şi aşa oamenii îi preferă pe negustorii care le aduc butucii direct la poarta – şi cer, pentru aceeaşi cantitate, până-n 600 de lei.

“Anul trecut a fost 500, cu un an în urma 400 de lei. Pe zi ce trece mai scumpe pentru că nu există lemn de foc”, spune un localnic.

Preţurile sunt tot mai mari şi în vestul ţării – cu 10-15% faţp de anul trecut, susţin oamenii.

Inclusiv rumeguşul este foarte căutat în această perioadă. Au nevoie de el proprietarii de solarii. “Cam vreo sută de saci îi ard într-o lună de zile. Doi saci pe noapte, când sunt temperaturile scăzute”, explică unul dintre ei.

Un sac de rumeguş costa 9 lei.