Array

Milioane de euro, investite pentru a aduce turişti în Deltă. Ce culoare trebuie să aibă pensiunile

- Advertisement -

Comunităţile din Delta Dunării încep să înţeleagă că numai turismul prietenos cu natura reprezintă viitorul, pentru una dintre cele mai frumoase zone ale Europei.

Aşa că 10 milioane de euro din fonduri europene au fost alocate în doar 5 zile pentru pensiuni agro-turistice, care vor apărea în următorii 2 ani.

La Slava Rusă, un sat de lipoveni din Tulcea, Cristina şi Lucian au început de două luni construcţia unei pensiuni cu patru camere. Au primit până acum 49 de mii de euro din bani europeni, din cei 70 de mii aprobaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Pensiunile agroturistice trebuie să respecte regulile urbanistice din zonă care impun acoperişul din stuf şi culorile specifice, în special albastru.

Satul primeşte în sezonul estival cel puţin 3000 de turişti. Aşezat la confluenta pârâurilor Slava Rusă cu Slava Cercheză, din centrul judeţului Tulcea, comunitatea de lipoveni este o atracţie turistică prin cele două mănăstiri una de maici, cealaltă de călugări. Dar şi datorită cetăţii Ibida, un vechi oraş antic.

- Advertisement -

Aproape 50 de mii de turişti trec în fiecare sezon estival şi prin Jurilovca, sătul de pescari de pe malul lacului Razelm, dincolo de care se afla marea. În Jurilovca , un sat de pescari lipoveni din Delta Dunării, sunt 15 pensiuni agroturistice. Până în 2020 acestora li se vor alătura alte 16 vile agroturistice ceea ce înseamnă că numărul turiştilor se va dubla. La fel şi încasările celor din comunitate.Comunitatea de aici a depus 48 de proiecte pentru acordarea de fonduri europene. Oamenii Deltei au înţeles că nu pot atrage oaspeţi doar cu spaţii de cazare. Aşa că au făcut proiecte şi ca să îşi cumpere şalupe pentru a-i duce pe turişti prin locurile de poveste cu nuferi şi pelicani.

Galina Teleucă, viceprimar comuna Jurilovca “Este o afacere care se dezvolta în primul rând în comunitate şi pentru comunitate. Ne întrajutorăm într-un fel în sensul că întotdeauna folosim cel mai mult resursele locale.”

În primele şase luni ale acestui an, în Delta Dunării au ajuns 47 de mii de români şi peste 11 mii de străini, de două ori mai mulţi ca în 2017.