Array

Strugurii, culeşi cu DEŢINUTE, din LIPSA zilierilor: Am văzut anunţul. Am negociat pentru 30 DE FEMEI

- Advertisement -

Din cauza lipsei forţei de muncă, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Valea Călugărească adună strugurii cu deţinutele singurului penitenciar de femei din ţară. Contractul este pentru 30 de femei, timp de două săptămâni.

Disperat că nu găseşte persoane pentru culegerea strugurilor, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie din Valea Călugărească, Marian Ion a apelat la Penitenciarul Târgşor, după ce a văzut un anunţ într-un ziar.

Pentru munca prestată, fiecare deţinută primeşte 11,75 lei pe oră.
“Am văzut anunţul. Am negociat pentru 30 de deţinute, timp de două săptămâni, cu posibilitate de prelungire, în funcţie de vreme. După patru zile, sunt mulţumit”, a declarat Marian Ion.

- Advertisement -

Potrivit acestuia, contractul era singura soluţie pentru culegerea strugurilor, având în vedere criza forţei de muncă din domeniu. Zilierii sunt găsiţi din ce în ce mai greu şi vor bani mulţi.“Era singura soluţie. E o criză a forţei de muncă. Ne confruntăm din 2014 cu această criză. În mod tradiţional, lucram cu echipe din Moldova care munceau foarte mult. Dar cei care aveau productivitate au plecat în străinătate. Au rămas cei în vârstă şi uşor-uşor au început să ridice doar pretenţii. Vor din ce în ce mai mulţi bani. Anul trecut a fost o companie groaznică. Din 25 de moldoveni, au venit doar şapte”, povesteşte directorul institutului.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de femei, Ioana Plugaru consideră că deţinutele au numai beneficii de pe urma acestei activităţi.“Beneficiază de zile câştig, adică în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră patru zile executate pentru trei zile de muncă. Cţştigă şi de bani, 40 la sută din venitul negociat”, a declarat Plugaru.

Printre deţinutele care culeg via se numără şi Mariana Mareş. Are 39 de ani, iar acasă o aşteaptă doi copii, unul de 20 şi altul de 7, fiind după gratii de un an şi trei luni pentru contrabandă cu ţigări.“E foarte frumos aici. În primul rând, suntem în libertate. Pentru noi contează foarte mult. Nu e o muncă grea. E o plăcere să culegi”, a spus Mariana.

O altă femeie, trimisă după gratii de ”metoda accidentul”, munceşte ca să plece mai repede acasă.“E o plăcere. Dacă nu veneam aici, stăteam în cameră, unde timpul trece foarte greu. De anul trecut, din martie, sunt în închisoare şi mai am patru luni până la comisie. Când ajung acasă, voi sta mai mult cu copii”, a spus o deţinută.

Institutul are de cules 54 de hectare de vie, iar anul acesta, producţia de struguri este bună, de 5,6 tone la hectar.