Array

Taxi într-un sat din România. Pentru ce îl folosesc țăranii: „Comenzi de dus oameni la coasă, la polog sau alte munci”

- Advertisement -

Am trăit s-o vedem și pe asta! În timp ce multe sate din România încă au toaletele în fundul curții, în altele, în altul mai precis, țăranii se plimbă cu taxi-ul. Da, ați citit bine.

Minunea are loc în comuna Telciu din Bistrița-Năsăud, probabil unul din cele mai emancipate sate de la noi. Nu vorbim despre taxiuri care îi transportă pe oameni de la oraș la satele învecinate, ci despre taxiuri care operează pe raza localității Telciu.

Iar motivele pentru care sunt solicitați cei câțiva taximetriști pentru sume modice sunt de-a dreptul uluitoare.

„De aproape un an de zile la Telciu a apărut primul taxi. Coco Taxi. Între timp au mai apărut cîteva. Sunt taxi-uri de zi și de noapte. Stînd mai mult pe aici am aflat că au suficiente comenzi și că se pot face ceva bănuți din asta.

- Advertisement -

În plus, pentru mulți localnici taxi-ul e o binefacere, indiferent de tipul deplasărilor. Cînd e de mers la cumpărături, de coborît de pe ceva vale sau de venit spre centru dinspre o uliță mai îndepărtată, lumea cheamă un taxi.

Uneori se adună 2-3 persoane la un taxi, să fie mai ieftin. La fel, cînd e de dat o fugă pînă la Năsăud sau în ceva localitate vecină, mai ales că autobuzele pe rutele astea nu circulă prea des și nu toată lumea are mașină.

Aflu de la un prieten taximetrist că de multe ori are comenzi de dus/adus oameni la coasă, la polog sau alte munci.

„Avem mașină mai mare, să-și poată pune sculele în spate. Bagă coasa în mașină și-l duc cît mai aproape de locul unde are treabă.” La ceas de seară, dacă se stă prea mult la crîșmă, dacă se consumă alcool, se lasă mașina la centru și se ia un coco pînă acasă. Și se pot evita multe neplăceri așa, cu ceva mărunțiș.

Nu mai zic, oaspeții noștri din proiectele Culese din Telciu și Telciu Summer School/Școala de vară de la Telciu, sau cei refugiați pe aici din orașele universitare pentru a-și finaliza tezele de doctorat, beneficiază din plin de taxiurile locale”, a scris pe Facebook Valer Simion Cosma